Futbaloví nadšenci zo Solivaru bojujú za výstavbu nového ihriska

31.05.2012 Prešov

Prešov 31.mája (TASR) - Bývalí futbalisti a funkcionári ŠK Slovan Solivar žiadajú vedenie mesta Prešov a poslancov mestského zastupiteľstva, aby urobili všetko pre začatie výstavby nového futbalového štadióna na Zborovskej ulici.
Predaj areálu na Kutuzovovej ulici v roku 2008, kde pred niekoľkými rokmi bolo ihrisko, považujú za krivdu spáchanú na obyvateľoch tejto mestskej časti.
"Sme presvedčení, že zrušenie klubu a odhlásenie mládežníckych družstiev a rovnako aj "A" družstva, ktoré neodmysliteľne patrilo k Solivaru, uškodilo mládeži a celému športu v tejto lokalite," povedal dnes pre TASR 77-ročný Rudolf Adamčík. Zdôraznil, že petícia za obnovenie solivarského futbalu z roku 2009 s podpismi 1292 ľudí je stále aktuálna.
V apríli tohto roka bol na Ministerstve vnútra SR zaregistrovaný klub pod staronovým názvom ŠK Slovan Solivar, ktorého cieľom je pokračovať vo futbalovej tradícii s dôrazom na výchovu mladých futbalových talentov.
"Na budúci rok si budem pripomínať 80. výročne futbalu v Solivare. Ja som na tomto mieste kedysi ako žiak hrával. Mám štyroch vnukov a bol by som rád, keby tu mohli hrať futbal," hovorí Pavol Straka. Verí, že kým sa nezačne výstavba, nejaké ihrisko by sa tu dalo vytvoriť.
Podobné želanie majú aj chlapci zo Solivaru, ktorí dúfajú že budú hrať futbal doma a nie po okolitých dedinách.
"Teraz momentálne nehrám nikde, počkám si na ihrisko, dúfam, že sa to podarí a budem hrať tu a reprezentovať Solivar," uviedol Dominik Vančík. Dodal, že chlapcov v tejto časti mesta, ktorí by tu chceli hrať je veľa.
Obnovenie futbalu v Solivare je aj jedným z bodov volebného programu poslanca Mestského zastupiteľstva v Prešove Petra Krajňáka (Most-Híd). Odkedy zasadol do poslaneckej lavice má počas zasadnutí pred sebou na podstavci futbalovú loptu.
"Každopádne športovisko a futbal potrebujeme. Ide o futbalové ihrisko, ktoré by slúžilo Sekčovu, samozrejme Solivaru a sídlisku Šváby. Kým to nebude, tak budem túto loptu nosiť na zastupiteľstvo," vysvetlil symboliku Krajňák.
Pripomenul, že za vyše 6000 eur, už dalo mesto vypracovať projekt ihriska na Zborovskej ulici. Začatiu výstavby však bráni nedostatok peňazí v rozpočte.
"V programovom rozpočte na rok 2013 figuruje suma 550.000 eur. Našou snahou bude, aby táto suma z rozpočtu na budúci rok nevypadla. Tento rok chce urobiť poriadok na ploche v zmysle naplánovaného projektu," povedal Krajňák. Vysvetli, že cieľom je revitalizácia plochy ihriska a odstránenie náletových drevín.
Primátor mesta Pavel Hagyari v rekcii na výzvu uviedol, že chápe požiadavku športovcov zo Solivaru, ale o peniazoch na investície reálne rozhodujú poslanci.
"Malo by to prejsť štandardným konaním, cez výbor mestskej časti, komisie a mestský parlament. V prípade, že sa nájdu peniaze, tak tie peniaze mesto dá. V prípade, že budú iné priority, tak tie peniaze tam nepôjdu," konštatoval primátor.
 

Vyberte región